PAPA test objašnjenje testa

Kako bi vam olakšali čitanje PAPA test nalaza, pripremili smo vam na jednom mjestu objašnjenje svih pojmova sa testa. Svaki je pojam označen brojem a ispod slike papa testa nalazi se objašnjenje.

01. PAPA test koristi klasifikaciju „The Bethesda system“ za interpretaciju nalaza. Ime je dobila po gradu u SAD gdje je nastala, kao jedinstveni sustav terminologije koji se upotrebljava u svijetu. Hrvatsko društvo za kliničku citologiju je 2016.g. napravilo Jedinstveni obrazac citološkog nalaza vrata maternice „Zagreb 2016.“ koji se koristi za izdavanje nalaza.

02. Ginekolog ispunjava osnovne podatke vezane uz ginekološko stanje žene: broj porođaja, koliko dana traje ciklus, korištenje kontracepcije, zadnju menstruaciju i da li je pacijentica u postmenopauzi. Bitno je znati koji je dan ciklusa uziman PAPA test jer su stanice različitog izgleda u pojedinoj fazi ciklusa. Ako pacijentica koristi oralnu hormonsku kontracepciju (antibebi pilule) ili ima intrauterini uložak (tzv. „spirala“) mijenja se izgled uzorka te se mora interpretirati u skladu s korištenjem kontracepcije. U postmenopauzi se mijenja izgled, količina i tip stanica koje prevladavaju u uzorku.

03. Važno je napisati je li bilo prijašnjih dijagnostičko-terapijskih postupaka i kada su rađeni: loši PAPA testovi, biopsije, liječenja. Treba naznačiti je li rađena HPV tipizacija te koji tip HPV virusa je izoliran u slučaju pozitivnog nalaza jer postoje HPV virusi visokog i niskog rizika za razvoj karcinoma vrata maternice.

04. PROBIR – Probir se radi u sklopu redovitih ginekoloških kontrola kod pacijentica koje su zdrave i nisu imale loše nalaze PAPA testova.

05. OBRADA / DIJAGNOSTIKA – U slučaju tegoba zbog kojih je potrebna opsežnije obrada (krvarenje, iscjedak…) može se uzeti vanredni uzorak za PAPA test.

06. PRAĆENJE – Kod žena koje su imale abnormalne promjene u PAPA testu ili su imale zahvate vezane uz abnormalnosti stanica (biopsiju, konizaciju..) potrebne su češće kontrole PAPA testa.

07. KONVENCIONALNI RAZMAZ – Kod klasičnog PAPA testa uzeti uzorci se razmažu po stakalcu i uranjanju u 96%-tni alkohol radi fiksacije stanica. Razmaže se tri uzorka koji se posebno analiziraju: uzorak sluznice rodnice, uzorak površine vrata maternice i uzorak kanala vrata maternice Na stakalce se upisuje broj pacijentice.

08. TEKUĆINSKA CITOLOGIJA – LBC PAPA test je skraćenica za „Liquid Base Citology“, noviju generaciju PAPA testova. Kod LBC PAPA testa se špatula i četkica umoče u bočicu s tekućinom pa sav stanični materijal pređe u otopinu, nema ostataka koji se bacaju. Svaka pacijentica ima svoju bočicu s uzorkom. Zatim se uzorak centrifugira da bi se stanice odvojile od ostalog uzetog materijala (krvi, upalnih stanica, bakterija…). Odvojene stanice se prenesu na stakalce i analiziraju. Na taj način se dobije čišći i potpuniji uzorak koji se sastoji samo od stanica pa može se detaljnije i preciznije analizirati. Uzorak kao takav se čuva i iz njega se naknadno mogu napraviti drugi testovi kao što su HPV tipizacija i PCR testovi na druge spolno prenosive bolesti (klamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu, trihomonas, gonoreju…).

09. Ginekolog označava iz koje je regije uzet uzorak za analizu. Standardno se uzimaju tri uzorka koji se označuju slovima VCE: V je uzorak koji se postruže špatulom sa stijenke rodnice, C je uzorak koji se postruže špatulom s površine vrata maternice, a E je uzorak koji se uzme četkicom iz unutrašnjosti kanala vrata maternice. Ti uzorci se kod konvencionalnog PAPA testa premažu na stakalce po redoslijedu uzimanja. Kod žena koje nemaju maternicu uzima se samo uzorak V (vagina). U slučaju da ginekolog prilikom ginekološkog pregleda vidi sumnjivu promjenu na sluznici / koži vulve ili negdje drugdje, može uzeti špatulom uzorak s površine i poslati na citološku analizu. Tada na obrascu mora naznačiti da nije uzet klasičan VCE uzorak, nego mora naznačiti s kojeg mjesta je uzet uzorak.  

10. Citolog utvrđuje zadovoljava li uzorak za interpretaciju ili ne. U slučaju da NE ZADOVOLJAVA ZA INTERPRETACIJU, upiše razlog te traži da se PAPA ponovi, a može tražiti i HPV testiranje. Ako je preporuka ponavljanje PAPA testa, to se izvodi nakon najmanje dva mjeseca jer je potrebno minimalno dva mjeseca da ponovno naraste najgornji sloj epitela sluznice u kojem se pojavljuju abnormalne promjene. Taj epitel se postruže prilikom uzimanja PAPA testa. Ako nije prošlo dovoljno vremena za obnavljanje najgornjeg sloja, a uzima se ponovno PAPA test – postrugat će se stanice iz dubljih slojeva koje su zdrave pa će rezultat biti lažno negativan (lažno uredan PAPA test).

11. UZORAK NIJE ANALIZIRAN – Kad je krivo označeno ili razbijeno staklo.

12. UZORAK JE ANALIZIRAN ALI NIJE PRIMJEREN ZA PROCJENU ABNORMALNOSTI EPITELA – Kad više od 75% stanica u uzorku nije moguće analizirati jer su prekrivene npr. krvlju, upalnim stanicama, loše fiksirane prilikom izrade uzorka ili ima oskudno stanica u uzorku. Ako dva uzastopna uzorka ne zadovoljavaju za interpretaciju, preporučuje se napraviti kolposkopiju.

13. NETOČNA OZNAKA – Ne slaže se oznaka na stakalcu s oznakom na obrascu za PAPA test ili je stakalce neoznačeno.

14. RAZBIJENO STAKLO, SLABO FIKSIRAN ILI SLABO OČUVAN PREPARAT – Prilikom transporta iz ambulante u citološki laboratorij može doći do oštećenja stakalca ili stakalce nije u potpunosti uronjeno u alkohol.

15. RAZBIJENO STAKLO, SLABO FIKSIRAN ILI SLABO OČUVAN PREPARAT – Prilikom transporta iz ambulante u citološki laboratorij može doći do oštećenja stakalca ili stakalce nije u potpunosti uronjeno u alkohol.

16. OSKUDAN PREPARAT – Prisutan je premali broj stanica za adekvatnu analizu. Pacijentice koje su u postmenopauzi, koje su zračene ili imaju nisku razinu estrogena imaju atrofične i oskudne stanice u preparatu. Pacijentice s atrofijom mogu koristiti vaginalete s estrogenom 6 tjedana te ponoviti PAPA test za dva mjeseca.

17. NEMA ENDOCERVIKALNIH STANICA / NEMA ELEMENATA TRANSFORMACIJSKE ZONE – U uzorku nema stanica iz kanala vrata maternice ili pločastih metaplastičnih stanica. Uzorak se može interpretirati jer nije povezan s neuspjehom prepoznavanja CIN-a.

18. UZORAK PREKRIVEN LEUKOCITIMA – Ako je više od 75% stanica epitela prekriveno leukocitima uzorak nije zadovoljavajući za interpretaciju.

19. UZORAK PREKRIVEN KRVLJU – Ako je više od 75% stanica epitela prekriveno eritrocitima, uzorak nije zadovoljavajući za interpretaciju.

20. UZORAK JE RAZVUČEN U VIŠE RAZINA – Kod predebelog razmaza stanice se nalaze jedan preko druge u više slojeva i nije moguće adekvatno analizirati pojedine stanice i promjene u njima.

21. PRISUTAN STRANI MATERIJAL – Ostaci vaginalete, lubrikanta, krema mogu ometati analizu pa se preporučuje da se dva-tri dana prije uzimanja PAPA testa ništa ne stavlja u rodnicu. Strani materijal može biti i kontaminacija stanicama s tuđeg stakalca.

22. OPĆA PODJELA Osnovna kategorizacija PAPA testa: je li PAPA test uredan ili ima abnormalnih promjena. Ako su stanice epitela zdrave i nalaz je uredan, onda se klasificira kao NILM: negativan na intraepitelnu leziju ili malignitet te se preporučuje redovita kontrola, u skladu s prijašnjim PAPA testovima. Ako postoje abnormalnosti, ovisno o stupnju (ASCUS, LSIL, HSIL…) preporučuje se daljnja obrada.

23. BACILLUS VAGINALIS – Bakterija koja prevladava u normalnoj i zdravoj vaginalnoj flori. Radi citolizu stanica iz kojih izlazi glikogen. Glikogen se razgrađuje u mliječnu kiselinu koja održava rodnicu kiselom te na taj način sprječava rast i razvoj patoloških bakterija i virusa. Hormon progesteron stimulira porast broja Lactobacillusa vaginalisa pa je citoliza češća u stanjima u kojima prevladava progesteron: u drugoj fazi ciklusa, tijekom trudnoće, korištenju oralnih hormonskih kontraceptiva koji sadrže gestagene i kod žena koje imaju dijabetes. U tim slučajevima ne znači patološki nalaz. Kod velikog porasta Lactobacillusa dolazi do citolize velikog broja stanica (>50%) te do rijetkog stanja – citolitičke vaginoze koja se manifestira pojačanim gustim bijelim iscjetkom, iritacijom, svrbežom ili pečenjem, pa se ti simptomi mogu zamijeniti s gljivičnom infekcijom. Tada je često potrebno antibiotsko liječenje.

24. MIJEŠANA FLORA – Flora u kojoj prevladava više vrsta bakterija (štapići i koki). Česta kod žena koje su spolno aktivne, smatra se urednom florom i nije je potrebno liječiti. Liječi se samo ako je povezana sa subjektivnim simptomima upale, leukocitima i upalnim promjenama u PAPA testu.

25. FUNGI – Gljivice, najčešće kandida albicans, su normalan dio fiziološke flore i nalaze se kod 10-20% zdravih žena. Smatra se da rodnicu naseljavaju iz debelog crijeva. Rijetko su spolno prenosive. Ne liječe se ako nema simptoma upale, pojačanog iscjetka, svrbeži, peckanje. Liječenje partnera nije nužno, osim ako ima simptome upale. Ako gljivična upala radi izraženu parakeratozu te je interpretacija PAPA testa otežana, preporučuje se ponavljanje PAPA testa 2-3 mjeseca nakon liječenja.

26. TRICHOMONAS – Trichomonas je spolno prenosivi mikroorganizam koji uzrokuje upalu u spolnom i mokraćnom sustavu.  Konvencionalni PAPA test nije adekvatan test za dijagnozu trihomonasa. U slučaju naznake da se radi o trihomonasu, potrebna je daljnja obrada da se dokaže prisutnost trihomonasa (stupanj čistoće, PCR test). LBC PAPA test ima dobru specifičnost za trihomonas pa se liječenje trihomonasa na temelju LBC PAPA testa smatra opravdanim. Potrebno je antibiotsko liječenje oba partnera.

27. GARDNERELLA VAGINALIS – Gardnerella vaginalis je najčešći uzročnik bakterijske vaginoze. U malom broju i bez simptoma je dio normalne vaginalne flore, no ako se razraste i preraste druge bakterije, uzrokuje pojačani iscjedak neugodna mirisa pa se mora liječiti.  Nije spolno prenosiva nego naseljava rodnicu iz debelog crijeva. Liječenje partnera nije potrebno.

28. ACTINOMYCES – Actinomyces je dio normalne gastrointestinalne flore, a u PAPA testu se najčešće uočava kod pacijentica koje imaju intrauterini uložak – IUD („spiralu“). Ako pacijentica nema simptoma upale zdjeličnih organa nego je aktinomices slučajan nalaz u PAPA testu, ne odstranjuje se IUD niti se daje ikakva terapija. Samo se upozori pacijenticu da se javi ponovno na pregled u slučaju bolova u donjem dijelu trbuha. Ako postoje simptomi upale zdjeličnih organa, odstranjuje se IUD i pacijentici se preporučuje antibiotska terapija.

29. PROMJENE POVEZANE S HSV –  Herpes simpleks virus može raditi na stanicama tipične citopatološke promjene koje se onda naznače u PAPA testu. Nije potrebno liječenje ako pacijentica nema simptoma.

30. UPALOM – Ako nije identificiran mikroorganizam na PAPA testu, daljnja obrada nije nužna. Ginekolog odlučuje je li potrebno liječenje, po kliničkoj slici i simptomima pacijentice.

31. IUD – Kod žena koje imaju intrauterini uložak („spiralu“) dolazi do reaktivnih promjena na stanicama koje citolog uočava prilikom analize; nije potrebno liječenje niti ikakvi daljnji postupci ako je klinička slika uredna i pacijentica nema subjektivnih tegoba.

32. ZRAČENJEM – Kod žena koje su zračene lokalno zbog malignih oboljenja dolazi do reaktivnih promjena na stanicama. Promjene najčešće nestaju nakon 6 mjeseci, ali u manjoj mjeri mogu trajati godinama. Slične su promjenama na malignim stanicama pa je potrebno u podatke o pacijentici upisati da je liječena zračenjem da ne dođe do zabune.

33. REPARATORNI EPITEL – Nalazi se nakon oštećenja epitela uzrokovanog upalom, zračenjem, kemijskim tvarima ili nakon operacija na vratu maternice.

34. REZERVNE STANICE – Fiziološki se nalaze kod manjka estrogena u djetinjstvu i u postmenopauzalnoj dobi.

35. HIPERKERATOZA / DISKERATOZA / PARAKERATOZA – Reaktivne promjene na stanicama koje mogu biti povezane s kroničnim upalama ili traumama. Ako postoji hiperkeratoza ili parakeratoza u PAPA testu, a nema abnormalnosti stanica, ponavlja se PAPA test za 6 ili 12 mjeseci, ovisno je li pacijentica imala prije abnormalne PAPA testove ili ne. Nije potrebno liječenje niti ikakvi daljnji postupci.

36. ENDOCERVIKALNI CILINDRIČNI EPITEL – REAKTIVAN I PODRAŽEN –  Blage promjene na stanicama koje ne spadaju u abnormalne. Citolog može tražiti ubrzanu kontrolu (nakon liječenja upale, za 6 ili 12 mjeseci).

37. METAPLASTIČNI PLOČASTI CILINDRIČNI EPITEL – REAKTIVAN I PODRAŽEN – Blage promjene na stanicama koje ne spadaju u abnormalne. Citolog može tražiti ubrzanu kontrolu (nakon liječenja upale, za 6 ili 12 mjeseci).

38. CILINDRIČNE STANICE NAKON HISTEREKTOMIJE – Cilindrične stanice se nalaze u epitelu vrata maternice te se ne očekuju u uzorku ako pacijentica nema maternicu.  Mogu se ponekad naći u uzorku, no ne zna se točno njihovo porijeklo (metaplazija, adenoza). Nemaju kliničko značenje, osim što nalaz cilindričnih stanica u uzorku može upućivati da postoji vrat maternice. Neke žene se ne sjećaju je li, kod operacije odstranjena cijela maternica ili je ostao vrat maternice. Ako se nađu cilindrične stanice, možda ipak postoji vrat maternice pa je uputno ponovno tražiti podatke od pacijentice o opsegu operacije.

39. ENDOMETRALNE STANICE IZVAN MENSTRUACIJE – Fiziološki se mogu naći do 12. dana ciklusa i nemaju kliničko značenje. U postmenopauzi i nakon 45. godine nalaz endometralnih stanica u uzorku povećava rizik za hiperplaziju endometrija ili endometralni karcinom te je potrebna daljnja obrada.

40. ATROFIČNI EPITEL – Pacijentice koje su u postmenopauzi, koje su zračene ili imaju nisku razinu estrogena imaju atrofične i oskudne stanice u preparatu. Ako je izgled stanica neadekvatan za analizu ili je uzorak oskudan sa stanicama, pacijentice s atrofijom mogu koristiti vaginalete s estrogenom 6 tjedana te ponoviti PAPA test za dva mjeseca.

41. CITOHORMONSKI STATUS NE ODGOVARA DOBI I/ILI ANAMNEZI – U slučaju da se uočava utjecaj spolnih hormona na stanice u postmenopauzi, a žena ne uzima hormone, potrebna je daljnja obrada da se ustanovi stanje jajnika i endometrija. Ginekolog odlučuje o daljnjim postupcima (ultrazvuk, hormonske pretrage, ultrazvuk dojke…).

41 a.

CITOLIZA – Laktobacili, bakterije koje čine normalnu floru rodnice, uzrokuju raspadanje stanica koje se naziva citoliza. Citoliza je češća u stanjima u kojima prevladava progesteron: u drugoj fazi ciklusa, tijekom trudnoće, korištenju oralnih hormonskih kontraceptiva i kod žena koje imaju dijabetes. U tim slučajevima ne znači patološki nalaz. Kod velikog porasta Lactobacillusa dolazi do citolize velikog broja stanica (>50%) te do rijetkog stanja – citolitičke vaginoze koja se manifestira pojačanim gustim bijelim iscjetkom, iritacijom, svrbežom ili pečenjem. Tada može biti potrebno antibiotsko liječenje.

ERITROCITI – Kod uzimanja PAPA testa može doći do oskudnog krvarenja jer se uzorak uzima tako da se sluznica ostruže drvenom špatulom. Eritrociti mogu značiti i krvarenje iz maternice ili oštećenje na vratu maternice. Ginekolog interpretira nalaz PAPA testa u skladu s ginekološkim pregledom te odlučuje da li je potrebna daljnja obrada ili redovita kontrola.

LEUKOCITI – Mogu biti znak upalne promjene, no isto tako mogu biti dio normalnog staničnog sadržaja u rodnici (kod žena koje su spolno aktivne, koje imaju eritroplakiju, koje imaju spiralu…). Ginekolog interpretira nalaz PAPA testa u skladu s ginekološkim pregledom te odlučuje da li je potrebna daljnja obrada ili redovita kontrola.

HISTIOCITI – imunološke stanice koje služe u obrambenoj funkciji organizma protiv mikroorganizama i stranih tvari. Nalaz histiocita u PAPA testu se interpretira u skladu s ostalim nalazima PAPA testa jer se histiociti mogu naći kao obrambene stanice u normalnim uvjetima ili u kroničnim upalama.

42. NEODREĐENOG ZNAČENJA  ASC-US – Promjene na stanicama koje više liče na reaktivne promjene nego na cervikalnu intraepitelnu leziju (CIN). Daljnja obrada uključuje HPV testiranje, kolposkopiju ili ponavljanje PAPA testa za 6 i 12 mjeseci. Nosi rizik od 10% za daljnji razvoj CIN 2 ili CIN 3.

43. NE MOŽE SE ISKLJUČITI SIL VISOKOG STUPNJA – Stanice su vjerojatno mješavina skvamozne intraepitelne lezije visokog stupnja i drugih stanica koje oponašaju takve lezije. Daljnja obrada uključuje HPV testiranje, kolposkopiju i uzimanje uzoraka za analizu (biopsiju, LETZ, endocervikalnu kiretažu). Nosi rizik od 15% za daljnji razvoj CIN 2 ili CIN 3.

44. NE MOŽE SE ISKLJUČITI INVAZIJA – Stanice su vjerojatno mješavina skvamozne intraepitelne lezije visokog stupnja s invazijom i drugih stanica koje oponašaju takve lezije. Daljnja obrada uključuje  kolposkopiju i uzimanje uzoraka za analizu (biopsiju, LETZ, endocervikalnu kiretažu).

45. PROMJENE POVEZANE S HPV / KOILOCYTOSIS – Humani papiloma virus radi na stanicama poseban citopatski učinak po kojem se vidi da je stanica zaražena HPV virusom. Stanice promijenjene infekcijom HPV virusa nazivaju se koilociti.

46. CIN 1 / DYSPLASIA LEVIS – Promjene na stanicama niskog stupnja koje su najčešće prolazne i imaju tendenciju nestajanja kroz vrijeme. Daljnja obrada uključuje kolposkopiju, HPV testiranje i uzimanje uzoraka za analizu (ovisno o nalazu kolposkopije). Nosi rizik od 10% za daljnji razvoj CIN 2 ili CIN 3.

47. SIL VISOKOG STUPNJA – Promjene na stanicama visokog stupnja koje imaju veći rizik prijeći u maligne promjene. Daljnja obrada uključuje kolposkopiju, HPV testiranje i uzimanje uzoraka za analizu (biopsiju, LETZ, endocervikalnu kiretažu).

48. CIN 2 / DYSPLASIA MEDIA – Promjene na stanicama visokog stupnja koje imaju veći rizik prijeći u maligne promjene, a nalaze se u dvije trećine debljine epitela. Daljnja obrada uključuje kolposkopiju, HPV testiranje i uzimanje uzoraka za analizu (biopsiju, LETZ, endocervikalnu kiretažu).

49. CIN 3 – Promjene na stanicama visokog stupnja koje imaju veliki rizik prijeći u maligne promjene, a nalaze se u cijeloj debljini epitela. Daljnja obrada uključuje kolposkopiju, HPV testiranje i uzimanje uzoraka za analizu (biopsiju, LETZ, endocervikalnu kiretažu).

50. CA IN SITU – Carcinoma in situ je premaligni predstadij pločastog karcinoma vrata maternice. Dokazuje se biopsijom, a daljnje liječenje ovisi o proširenosti bolesti.

51. POČETNA INVAZIJA NE MOŽE SE ISKLJUČITI – Maligno promijenjen pločasti epitel koji ima tendenciju prodora u subepitelno tkivo. Dokazuje se biopsijom, a daljnje liječenje ovisi o proširenosti bolesti.

52. PLUS: PROMJENE POVEZANE S HPV-OM – Humani papiloma virus radi na stanicama poseban citopatski učinak po kojem se vidi da je stanica zaražena HPV virusom. Stanice promijenjene infekcijom HPV virusa nazivaju se koilociti.

53. PLOČASTI KARCINOM – Pločasti karcinom je maligno oboljenje pločastog epitela vrata maternice. Dokazuje se biopsijom, a daljnje liječenje ovisi o proširenosti bolesti.

54. ENDOCERVIKALNO  – Atipične glandularne stanice su porijeklom iz epitela koji se nalazi u kanalu vrata maternice.

55. ENDOMETRALNO – Atipične glandularne stanice su porijeklom iz epitela koji se nalazi u sluznici maternice.

56. EKSTRAUTERINO – Atipične glandularne stanice su porijeklom iz epitela koji nije porijeklom iz sluznice maternice niti vrata maternice.

57. NESPECIFICIRANE AGC-NOS – Atipične glandularne stanice porijeklom iz vrata maternice. Daljnja obrada uključuje HPV tipizaciju, kolposkopiju, dijagnostičku biopsiju, endocervikalnu kiretažu i, kod žena starijih od 35 godina, frakcioniranu kiretažu. Ako su PHD (nalaz biopsije) i HPV negativni, ponavlja se PAPA test za 6 i 12 mjeseci, a HPV testiranje za 12 mjeseci. Ako je PHD pozitivan, radi se dijagnostička ekscizija (konizacija).

58. AGC – VJEROJATNO INTRAEPITELNA LEZIJA – Atipične glandularne stanice koje izgledom podsjećaju na adenokarcinom in situ, ali ne zadovoljavaju sve kriterije. Daljnja obrada uključuje HPV tipizaciju, kolposkopiju, biopsiju i, kod žena starijih od 35 godina, frakcioniranu kiretažu. Ako su PHD (nalaz biopsije) i HPV negativni, ponavlja se PAPA test za 6 i 12 mjeseci, a HPV testiranje za 12 mjeseci. Ako je PHD pozitivan, radi se dijagnostička ekscizija (konizacija).

59. VJEROJATNO INVAZIVNA LEZIJA – Atipične glandularne stanice koje izgledom podsjećaju na adenokarcinom, ali ne zadovoljavaju sve kriterije. Daljnja obrada uključuje HPV tipizaciju, kolposkopiju, dijagnostičku biopsiju, endocervikalnu kiretažu i, kod žena starijih od 35 godina, frakcioniranu kiretažu. Ako su svi nalazi negativni, ponavlja se PAPA test za 6 i 12 mjeseci, a HPV testiranje za 12 mjeseci. Ako je bilo koji nalaz pozitivan, radi se dijagnostička ekscizija (konizacija).

60. ADENOKARCINOM IN SITU AIS – Adenokarcinom in situ je premaligni predstadij adenokarcinoma vrata maternice. Računa se da je uobičajeni interval između AIS i rane invazije pet godina, što ukazuje na dobre mogućnosti rane detekcije karcinoma dok još nije prešao u invaziju. Daljnja obrada uključuje HPV tipizaciju, kolposkopiju, dijagnostičku biopsiju, endocervikalnu kiretažu i, kod žena starijih od 35 godina, frakcioniranu kiretažu. Ako su svi nalazi negativni, ponavlja se PAPA test za 6 i 12 mjeseci, a HPV testiranje za 12 mjeseci. Ako je bilo koji nalaz pozitivan, radi se dijagnostička ekscizija (konizacija).

61. ADENOKARCINOM – Adenokarcinom je maligno oboljenje glandularnog epitela vrata maternice. Dokazuje se biopsijom, a daljnje liječenje ovisi o proširenosti bolesti.

62. ATIPIČNE STANICE NEODREĐENOG ZNAČENJA – U ovu skupinu ulaze atipične stanice koje ne odgovaraju niti jednoj skupini abnormalnih stanica. Najčešće se radi o degenerativno promijenjenim stanicama koje nije moguće detaljno specificirati.

63. DRUGE MALIGNE NEOPLAZME – U uzorku se mogu identificirati maligne stanice jajovoda, jajnika, endometrija, peritoneuma, vulve, vagine, maligne stanice rijetkih tumora vrata maternice (melanom, limfom, mezenhimalnog porijekla..) ili metastaze.  U tim slučajevima potrebna je daljnja obrada kod ginekološkog onkologa.

64. PONOVITI PRETRAGU – Ako je preporuka ponavljanje PAPA testa, to se izvodi nakon najmanje dva mjeseca jer je potrebno minimalno dva mjeseca da ponovno naraste najgornji sloj epitela sluznice u kojem se pojavljuju abnormalne promjene. Taj epitel se postruže prilikom uzimanja PAPA testa. Ako nije prošlo dovoljno vremena za obnavljanje najgornjeg sloja, a uzima se ponovno PAPA test – postrugat će se stanice iz dubljih slojeva koje su zdrave pa će rezultat biti lažno negativan (lažno uredan PAPA test).

65. PONOVITI PRETRAGU NAKON LIJEČENJA – Ako je preporuka ponavljanje PAPA testa nakon liječenja, to se izvodi najmanje dva mjeseca nakon liječenja jer je potrebno minimalno dva mjeseca da ponovno naraste najgornji sloj epitela sluznice u kojem se pojavljuju abnormalne promjene. Taj epitel se postruže prilikom uzimanja PAPA testa. Ako nije prošlo dovoljno vremena za obnavljanje najgornjeg sloja, a uzima se ponovno PAPA test – postrugat će se stanice iz dubljih slojeva koje su zdrave pa će rezultat biti lažno negativan (lažno uredan PAPA test).

66. REDOVITA KONTROLA – U slučaju zdravih i urednih stanica u PAPA testu, preporučuje se redovita kontrola PAPA testa u sklopu redovite ginekološke kontrole.

67. HPV TEST – HPV testiranje se izvodi da se utvrdi ima li HPV infekcije i koji tip virusa je prisutan. Virus će se izolirati u brisu jedino ako se u tom trenutku umnožava te je prisutna veća količina DNA virusa na vratu maternice. Kada je test negativan, to nužno ne znači da virusa više uopće nema u organizmu nego da ga nema u dovoljnoj količini da bi se mogao detektirati. Hoće li se kroz život ponovno aktivirati ili ga stvarno više nema, to se ne može znati – zato je preporuka svim žena da se redovito kontroliraju kroz život preko PAPA testova.

68. KOLPOSKOPIJA Kolposkopija je dijagnostička pretraga kod koje se, s većim povećanjem i pod kontrolom kamere, pretražuje tkivo na premaligna ili maligna oštećenja vrata maternice, vulve, vagine ili anusa u svrhu ranog otkrivanja i liječenja.

69. HISTOLOGIJA Uzimanje uzoraka tkiva radi daljnje analize putem biopsije, LETZ ili konizacije.

Autor: Dubravka Dedeić, specijalist ginekologije i porodništva

Poliklinika Med Art | © Sva prava pridržana

info@poliklinika-medart.hr

izrada: trenutak.hr

Poliklinika Med Art | © Sva prava pridržana

info@poliklinika-medart.hr

izrada: trenutak.hr

Scroll to Top