PAPA test

Što je PAPA test? Što pokazuje PAPA test?

PAPA test je test probira kojim se otkrivaju abnormalne stanice vrata maternice koje bi mogle dovesti do razvoja raka vrata maternice. Svrha testa je rano otkrivanje takvih promjena – u stadiju kada se mogu uspješno izliječiti. Preporučuje se raditi PAPA test jednom godišnje kod spolno aktivnih žena, u okviru redovite ginekološke kontrole, zajedno sa ginekološkim pregledom i ultrazvukom maternice i jajnika. Nije potrebna nikakva posebna priprema za uzimanje uzoraka.

PAPA test ima dobre rezultate čak i ako je spolni odnos bio u kratkom periodu prije izvođenja testa. U slučaju da žena koristi neku vaginalnu terapiju, trebala bi je prestati koristiti tri dana prije odlaska na PAPA test. Imate li dodatnih pitanja oko PAPA testa slobodno nas nazovite ili nam pošaljite e-mail.

Kada je potrebno obaviti PAPA test?

nevine djevojkeako je bilo kontakta s partnerom (oralni, analni seks, dodiri…)
žene koje su imale spolni odnosredovito testiranje
menopauzaredovito testiranje
postmenopauzaredovito testiranje
nakon uklanjanja maternice i jajnikaredovito testiranje ako je bilo loših PAPA testova prije operacije

PAPA test je test probira kojim se otkrivaju abnormalne stanice vrata maternice koje bi mogle dovesti do razvoja raka vrata maternice. Svrha testa je rano otkrivanje takvih promjena – u stadiju kada se mogu uspješno izliječiti. PAPA test isto tako otkriva stanice raka vrata maternice u ranom i kasnom stadiju. Stanice za analizu se uzimaju sa sluznice rodnice, vrata maternice i iz kanala vrata maternice. Vrat maternice je donji dio maternice koji spaja rodnicu s tijelom maternice.

Koliko često se radi PAPA test?

Preporučuje se raditi PAPA test jednom godišnje kod spolno aktivnih žena, u okviru redovite ginekološke kontrole, zajedno sa ginekološkim pregledom i ultrazvukom maternice i jajnika. U slučaju da je tijekom života bilo abnormalnosti stanica na PAPA testu, tada ginekolog određuje koliko često se treba raditi testiranje.
PAPA test se ponekad radi i iz drugih razloga. Na primjer, ako postoji abnormalno vaginalno krvarenje, česte upale vrata maternice ili abnormalan izgled vrata maternice, ginekolog bi se mogao odlučiti napraviti PAPA test kako bi pokušao otkriti uzrok.

Pouzdanost PAPA testa

Specifičnost PAPA testa je 98%, što znači da postoji vjerojatnost od 98% da je osoba s urednim testom stvarno zdrava.
Osjetljivost PAPA testa za prepoznavanje CIN 2 ili lošijeg nalaza iznosi 45-65% što znači da će test otkriti 45-65% osoba koje imaju abnormalne stanice. PAPA test može previdjeti loš nalaz iz više razloga: nisu uzete abnormalne stanice prilikom uzimanja uzorka nego samo zdrave ili ih je citolog previdio.
Zbog toga su preporučene redovite ginekološke kontrole i izvođenje PAPA testa.

PAPA test kod nevinih djevojaka (djevica)

Najčešći uzrok karcinoma vrata maternice je infekcija HPV virusom koji se u većini slučajeva prenosi spolnim putem, no bilo kakav kontakt s kožom i sluznicama spolnog organa partnera koji je zaražen HPV virusom (oralni, analni seks, dodiri, seksualna pomagala…) može dovesti do prijenosa HPV virusa. Penetracija nije obavezna za zarazu. U slučaju da je djevojka nevina i nije imala nikakvih takvih kontakata, nije nužno raditi PAPA test. No, ako je bilo ikakvih spomenutih kontakata, radi se takozvani indirektni PAPA test kod kojeg se uzorci iz rodnice uzimaju kroz otvor u himenu koji služi za istjecanje menstrualne krvi. Pretraga nije bolna i ne može naštetiti nevinim djevojkama. Uzrokuje laganu nelagodu kao i uzimanje PAPA testa kod žena koje su imale odnose.

Kada je najbolje u ciklusu raditi PAPA test?

Ne preporučuje se uzimati PAPA test za vrijeme menstruacije. Preporuka je da se PAPA test uzima u vrijeme kada nema menstrualnog krvarenja. Idealno vrijeme za uzimanje uzoraka je u sredini ciklusa – oko ovulacije. No, ne treba se brinuti ako menstruacija dođe ranije. Test se najčešće može obaviti čak i ako postoji oskudno krvarenje. Ginekolog prilikom pregleda određuje može li izvesti PAPA test ako je menstrualno krvarenje počelo ili završava.

Da li je potrebna neka posebna priprema za Papa test?

Nije potrebna nikakva posebna priprema za PAPA test. PAPA testovi imaju dobre rezultate čak i ako je spolni odnos bio u kratkom periodu prije izvođenja testa. U slučaju da žena koristi neku vaginalnu terapiju, trebala bi je prestati koristiti tri dana prije odlaska na PAPA test.

Kako se radi PAPA test? Boli li PAPA test?

Pacijentica legne na ginekološki stol s nogama postavljenim u držače za noge. Ginekolog tada nježno u rodnicu umetne tanak metalni ili plastični instrument koji se zove “spekulum”. Instrument pomaže razdvojiti stijenke rodnice kako bi se prikazao vrat maternice. Zatim drvenom špatulom lagano sastruže stanice s površine rodnice i vrata maternice te malom četkicom uđe u unutrašnjost vrata maternice i uzme uzorak. Uzimanje PAPA testa traje oko minutu. Pregled može biti malo neugodan jer se ulazi u najdublju žensku intimu pa to niti jednoj ženi nije ugodan postupak, ali najčešće ne boli. Bitno je da pacijentica stekne povjerenje u liječnika koji radi pregled jer na taj način će otpustiti mišiće zdjelice i butina pa će liječnik lakše umetnuti spekulum u rodnicu i napraviti test. Ako pacijentica ima zgrčene mišiće, ginekolog mora jačom snagom umetnuti instrument u rodnicu da bi došao do vrata maternice, a to onda dovodi do jače nelagode, pa čak i bolova.

Krvarenje nakon uzimanja PAPA testa

Lagana svježa sukrvica je vrlo česta nakon uzimanja uzoraka s vrata maternice. Vrat maternice je bogato opskrbljen krvnim žilicama te se ponekad ošteti pokoja žilica iz koje onda krene svježe krvarenje. Ne treba se uplašiti sukrvice koja se pojavi nakon testiranja pa makar trajala još dan-dva i nakon testiranja. Ona je samo znak da je liječnik sastrugao adekvatan uzorak za analizu čim je došao do sloja u kojem se nalaze kapilare. Neke žene imaju tanju sluznicu pa je lakše izazvati krvarenje, a neke imaju deblju pa nikada ne dođe do krvarenja. Kod žena koje imaju upalne promjene prilikom uzimanja PAPA testa vrlo često dolazi do krvarenja. U tom slučaju liječnik će prepisati adekvatnu terapiju ili preporučiti daljnju obradu (cervikalne briseve).

PAPA test: koliko se čeka nalaz?

Citološki laboratorij može izdati nalaz PAPA testa za nekoliko dana u slučaju hitnosti, no najčešće taj period bude dulji, ovisno u kojoj zdravstvenoj ustanovi se uzima i koliko je opterećen citološki laboratorij u koji se šalju uzorci. Ponekad se dogodi da pacijentice čekaju po tri mjeseca nalaz ako je uzorak uzet u sustavu koji je opterećen velikim brojem pacijentica.
U poliklinici Med Art prosječno čekanje rezultata testa je oko 7 dana.

Koja je razlika između običnog i LBC papa testa? Što je LBC PAPA test?

Kod konvencionalog (običnog) PAPA testa uzeti uzorci se razmažu po stakalcu i fiksiraju 96%-tnim alkoholom. Na taj način dio uzorka ostane na četkici i špatuli, a dio koji je razmazan po stakalcu odlazi u obradu.
LBC PAPA test je skraćenica za „Liquid Base Citology“ – tekućinsku citologiju, noviju generaciju PAPA testova. Kod LBC PAPA testa se špatula i četkica umoče u bočicu s tekućinom pa sav stanični materijal pređe u otopinu. Zatim se uzorak centrifugira da bi se stanice odvojile od ostalog uzetog materijala (krvi, upalnih stanica, bakterija…). Odvojene stanice se prenesu na stakalce i analiziraju. Na taj način se dobije čišći i potpuniji uzorak koji se sastoji samo od stanica pa može se detaljnije i preciznije analizirati. Uzorak kao takav se čuva i iz njega se naknadno mogu napraviti drugi testovi kao što su HPV tipizacija i PCR testovi na druge spolno prenosive bolesti (klamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu, trihomonas, gonoreju…).

Kada se radi PAPA test u trudnoći?

PAPA test je najbolje napraviti na početku trudnoće ako test nije napravljen u zadnjih godinu dana. Nakon trudnoće je najbolje sačekati prvu menstruaciju pa onda raditi PAPA test. Ako je nužno raditi PAPA test ranije, onda se čeka da prođe babinje, tj. test se radi najmanje 6 tjedana nakon porođaja.
U slučaju lošeg nalaza PAPA testa tijekom trudnoće radi se kolposkopija. Biopsija se radi samo u slučaju direktne sumnje na karcinom vrata maternice. Ako nema sumnje na karcinom nego postoje premaligne promjene (tzv. CIN promjene), onda se preporučuje češće praćenje preko PAPA testa i kolposkopije.

Što ako PAPA test nije dobar?

U slučaju da nalaz pokazuje abnormalnosti na stanicama epitela, radi se daljnja obrada: HPV testiranje i kolposkopija. Na temelju dobivenih podataka odlučuje se da li je dovoljno pratiti pacijenticu preko češćeg ponavljanja PAPA testa kroz neko vrijeme ili su potrebni daljnji dijagnostičko-terapijski postupci (biopsija, LETZ, konizacija…).

Što ako PAPA test pokazuje upalu?

U slučaju upalnih promjena u PAPA testu, ginekolog procjenjuje treba li terapija i koja vrsta terapije. Procjena se temelji na subjektivnim tegobama pacijentice koje je spomenula prilikom pregleda (peckanje, svrbež, pojačani iscjedak…), na temelju ginekološkog pregleda (iscjedak, crvenilo sluznica…) i nalaza PAPA testa. Ako ginekolog procijeni da treba dodatnu obradu, tražit će da se naprave i cervikalni brisevi na određene bakterije.

Koji su čimbenici rizika za razvoj karcinoma vrata maternice?

Najvažniji čimbenik rizika za rak vrata maternice je infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Postoji preko 100 različitih tipova HPV-a, ali većina tipova HPV-a ne uzrokuje rak. Najmanje 80 posto žena bude izloženo HPV virusu tijekom života. Kod većine žena imunološki sustav tijela neutralizira virus prije nego što napravi oštećenja na stanicama vrata maternice.

Da li će sve žene, zaražene HPV virusom, dobiti rak?

Kod većina žena koji su zaražene visokorizičnim tipovima HPV-a ne nastane rak. One koje imaju visokorizični HPV kroz neko vrijeme (obično dvije godine) imaju veći rizik od nastanka raka vrata maternice. Najrizičniji su HPV tipovi 16 i 18; oni su odgovorni za većinu karcinoma povezanih s HPV-om.

Koje vrste HPV virusa postoje?

Znanstvenici su podijelili HPV viruse u dvije skupine: s visokim ili niskim rizikom za nastanak raka vrata maternice.
HPV testiranje se izvodi da se utvrdi ima li HPV infekcije i koji tip virusa je prisutan. Virus će se izolirati u brisu jedino ako se u tom trenutku umnožava te je prisutna veća količina DNA virusa na vratu maternice. Kada je test negativan, to nužno ne znači da virusa više uopće nema u organizmu nego da ga nema u dovoljnoj količini da bi se mogao detektirati. Hoće li se kroz život ponovno aktivirati ili ga stvarno više nema, to se ne može znati – zato je preporuka svim žena da se redovito kontroliraju kroz život preko PAPA testova.
Niskorizični tipovi HPV-a uzrokuju pojavu genitalnih bradavica. Smatra se da rijetko uzrokuju rak vrata maternice. Dva najčešća niskorizična tipa HPV-a su 6 i 11.
Niskorizični tipovi HPV virusa nisu klinički značajni i, po sadašnjim smjernicama, nije ih nužno testirati.
Visokorizični tipovi HPV-a mogu uzrokovati rak vrata maternice kod nekih pacijentica, ali mogu uzrokovati i druge vrste raka (rak glasnica, anusa…). HPV tip 16 i 18 su virusi koji najčešće uzrokuju rak vrata maternice.

Kako se prenosi HPV infekcija?

HPV se prenosi izravnim genitalnim kontaktom koža na kožu, uključujući vaginalni odnos, oralni seks, analni seks i druge vrste spolnih kontakata, bez obzira na spolnu orijentaciju oba partnera. Budući da se HPV prenosi spolnim kontaktom, osobe koje imaju više spolnih partnera imaju veći rizik za razvoj raka vrata maternice. Kondomi pružaju samo djelomičnu zaštitu jer ne prekrivaju cijelu kožu genitalnog područja. Nije moguće zaraziti se HPV-om dodirivanjem predmeta, poput WC školjke.

Koliko dugo traje infekcija HPV virusom?

Većina ljudi koji su zaraženi HPV-om nemaju znakove ili simptome. Većina infekcija HPV-om je privremena i nestaje unutar dvije godine. Postoji mogućnost razvoja prekanceroza ili raka vrata maternice kada virus preživi dulje od dvije godine (u 10 do 20 posto slučajeva). Međutim, obično je potrebno mnogo godina da HPV infekcija izazove rak vrata maternice.

Što ako je PAPA test uredan, a HPV virus pozitivan?

Veći dio populacije kroz život bude u kontaktu s HPV virusom tako da se HPV često može izolirati u brisevima, bez obzira što je PAPA test uredan. U slučaju da je PAPA test uredan, a detektira se prisustvo HPV virusa, ne treba se zabrinjavati jer se kod većine novonastalih infekcija stvori imunitet i ne dolazi do razvoja bolesti. Potrebno je raditi daljnje redovite kontrole po preporuci ginekologa.

Treba li osoba koja je cijepljena protiv HPV-a raditi PAPA test?

Da. Primanje HPV cjepiva smanjuje mogućnost za dobivanje raka vrata maternice, ali ne štiti u potpunosti. PAPA test se i dalje treba redovito raditi.

Koja stanja povećavaju rizik nastanka raka vrata maternice?

Slabljenje imunološkog sustava uslijed kroničnog emocionalnog ili drugog stresa, loše prehrane, uživanja alkohola i pušenja, može biti razlogom promjena u imunološkom odgovoru, koje mogu potaknuti aktivnost virusa i povećati rizik za razvoj raka.

Koje spolne bolesti otkriva PAPA test?

PAPA test je prvenstveno test koji otkriva premaligne ili maligne promjene na stanicama koje su posljedica HPV infekcije. U nekim slučajevima citolozi mogu detektirati promjene povezane uz infekciju klamidijom, trihomonasom i herpes virusom što se tiče spolno prenosivih bolesti, no PCR testiranje koje se vrši iz cervikalnih briseva je puno bolja metoda za detekciju tih bakterija. Kada u PAPA testu bude naznaka spolno prenosivih bolesti, potrebne su druge metode za dokaz prije liječenja.

Razlika između cervikalnih briseva i PAPA testa

U slučaju čestih upalnih ili premalignih promjena u PAPA testu (tzv. CIN promjena), liječnik se može odlučiti za uzimanje cervikalnih briseva na određene bakterije koje se točnije detektiraju preko ciljanih uzoraka iz cervikalnih briseva nego preko PAPA testa. Ponekad blaže promjene tipa CIN 1 u PAPA testu nisu posljedica HPV infekcije nego bakteriološke infekcije koja se može liječiti antibiotskom terapijom.
Cervikalni brisevi se šalju na analizu u mikrobiološki laboratorij.

Kada se najranije može ponoviti PAPA test?

PAPA test nije poželjno ponavljati dok ne prođe barem 8 tjedana. Prilikom uzimanja PAPA testa, postruže se najpovršniji sloj stanica sluznice vrata maternice u kojem dolazi do promjena na stanicama. Potrebno je do dva mjeseca da se taj sloj obnovi. Ako ponovimo PAPA test ranije, postoji velika vjerojatnost da ćemo dobiti samo stanice iz donjih slojeva koje mogu izgledati normalno, dajući lažno negativan nalaz. Najbolje je pričekati da prođe dva mjeseca od uzimanja PAPA testa da se obnovi površni sloj epitela u kojem se detektiraju loše promjene.

VCE PAPA test

Na vrhu stranice obrasca PAPA testa postoji rubrika koju ispunjava ginekolog, a u kojoj označava iz koje regije je uzet uzorak za analizu. Standardno se uzimaju tri uzorka koji se označuju slovima VCE: V je uzorak koji se postruže špatulom sa stijenke rodnice, C je uzorak koji se postruže špatulom s površine vrata maternice, a E je uzorak koji se uzme četkicom iz unutrašnjosti kanala vrata maternice. Ti uzorci se kod konvencionalnog PAPA testa premažu na stakalce po redoslijedu uzimanja.
U slučaju da ginekolog prilikom ginekološkog pregleda vidi sumnjivu promjenu na sluznici / koži vulve ili negdje drugdje, može uzeti špatulom uzorak s površine i poslati na citološku analizu. Tada na obrascu mora naznačiti da nije uzet klasičan VCE uzorak, nego mora naznačiti s kojeg mjesta je uzet uzorak.

PAPA test i citoliza

Laktobacili, bakterije koje čine normalnu floru rodnice, metaboliziraju glikogen iz intermedijarnih pločastih stanica te uzrokuju raspadanje stanica koje se naziva citoliza. Hormon progesteron stimulira porast broja Lactobacillusa vaginalisa pa je citoliza češća u stanjima u kojima prevladava progesteron: u drugoj fazi ciklusa, tijekom trudnoće, korištenju oralnih hormonskih kontraceptiva koji sadrže gestagene i kod žena koje imaju dijabetes. U tim slučajevima ne znači patološki nalaz. Kod velikog porasta Lactobacillusa dolazi do citolize velikog broja stanica (>50%) te do rijetkog stanja – citolitičke vaginoze koja se manifestira pojačanim gustim bijelim iscjetkom, iritacijom, svrbežom ili pečenjem, pa se ti simptomi mogu zamijeniti s gljivičnom infekcijom. Tada je najčešće potrebno antibiotsko liječenje.

Što znači NILM u PAPA testu

NILM je skraćenica za „negativan na intraepitelnu leziju ili malignitet“. Osnovni podatak u PAPA testu je da li je uzorak negativan na intraepitelnu leziju / malignitet ili postoje abnormalne stanice. U slučaju da su stanice epitela zdrave i nalaz je uredan, rezultata PAPA testa se označava kao NILM. Ako postoje abnormalnosti, označava se kraticama za različite abnormalnosti: ASCUS, LSIL, HSIL, AGC…

Metaplazija u PAPA testu

Metaplazija znači zamjena jedne vrste epitela drugom vrstom epitela najčešće zbog kroničnog podražaja. To je fiziološka pojava obrane organizma od štetnih utjecaja. Kod vrata maternice se nježniji cilindrični epitel zamjenjuje otpornijim mnogoslojnim pločastim epitelom. Cilindrični epitel se nalazi u kanalu vrata maternice, a ako preraste na vanjsku površinu vrata maternice, ugrožavaju ga niski pH rodnice i upalni agensi pa prelazi u pločasti epitel da bi se zaštitilo tkivo vrata maternice.

Autor: Dubravka Dedeić, specijalist ginekologije i porodništva

Ostale usluge

Videokolposkopija

Pregled grlića maternice pod većim povećanjem u svrhu utvrđivanja oštećenja epitela i određivanja stupnja oštećenja….

Pročitaj više

Poliklinika Med Art | © Sva prava pridržana

info@poliklinika-medart.hr

izrada: trenutak.hr

Scroll to Top