„Mini anomaly scan“

Mini anomaly scan je, uz anomaly scan, najvažniji ultrazvučni pregled u trudnoći, a izvodi se u periodu od 11. do 14. tjedna trudnoće. U današnjem svijetu kvalitetnih ultrazvučnih aparata s visokom rezolucijom na kojima rade ekspertni ultrasoničari, mnogi parametri koji su se prije analizirali u anomaly scanu prebačeni su u mini anomaly scan da bi se što ranije dobilo više informacija o zdravlju ploda.

Koja je uloga mini anomaly scana?

Glavni cilj svakog ultrazvučnog pregleda u trudnoći je dati rane i precizne informacije koje će osigurati najbolji mogući ishod trudnoće za majku i dijete.

U ovom periodu se točno utvrđuje dob trudnoće i određuje termin porođaja, otkrivaju se veće anatomske anomalije ploda koje mogu biti nespojive sa životom ili upućivati na genetske anomalije ploda. U slučaju blizanačke trudnoće, određuje se korionicitet i amnionicitet, što je vrlo bitno radi daljnjeg praćenja trudnoće.

Na mini anomaly scan može se nadovezati NIPT test ili kombinirani probir.

NIPT test (npr. Panorama, Harmony…) analizira genetski materijal fetusa, koji se nalazi u majčinoj krvi, u svrhu određivanja genetskih anomalija. Može se raditi neovisno o ultrazvučnom pregledu, no po dobroj kliničkoj praksi preporučuje se napraviti mini anomaly scan s 12 tjedana i odmah nakon ultrazvuka izvaditi majčinu krv za analizu na NIPT test. Na taj način se dobije optimalan management u trudnoći za ranu dijagnozu genetskih greški ploda.

Mini anomaly scan se može kombinirati s NIPT testom ili kombiniranim probirom.

Kombinirani probir računa specifičan rizik u trudnoći za sindrom Down, Patau i Edwards kombiniranjem ultrazvučnog mjerenja nuhalnog nabora, koncentracije beta-HGC i PAPP-A u plazmi majke te starosne dobi majke. Manje je precizan od NIPT testa.

U slučaju anomalija ploda koje konkretno upućuju na probleme s genima, liječnik preskače NIPT test / kombinirani probir te odmah roditelje upućuje na biopsiju korionskih resica ili ranu amniocentezu. Pretrage se rade na način da se dugačkom iglom uđe u trbuh majke i uzimaju korionske resice / plodna voda radi analize kariograma i microarraya, tj. izvođenja genetskih analiza fetusa.

Tko izvodi mini anomaly scan?

Kako bi se postigli optimalni rezultati ultrazvučnog pregleda, liječnici koji obavljaju pregled moraju zadovoljavati sljedeće kriterije:

  • završena odgovarajuća edukacija o korištenju dijagnostičke ultrasonografije i povezanim sigurnosnim pitanjima
  • sudjelovanje u aktivnostima kontinuiranog medicinskog obrazovanja
  • redovito obavljanje visokodiferentnih ultrazvučnih pregleda (mini anomaly scan / anomaly scan)
  • upoznatost s praćenjem standardnih odgovarajućih postupaka u slučaju sumnjivih ili abnormalnih nalaza.

Zašto se mini anomaly scan radi u periodu od 11. do 14. tjedna trudnoće?

Period od 11. do 14. tjedna trudnoće je idealan za prvi detaljniji ultrazvučni pregled jer je anatomija fetusa dovoljno razvijena i sam plod je dovoljno velik da se sa sigurnošću mogu vidjeti određena odstupanja koja upućuju na anomalije u razvoju. Ako se postavi sumnja na određene anomalije, ima dosta vremena za detaljnu konzultaciju liječnika s roditeljima, njihov odabir daljnjih dijagnostičkih postupaka te odluku o daljnjem tijeku trudnoće.

Postoji li razlika u provedbi mini anomaly scana s 11, 12, 13 ili 14 tjedana?

Optimalno je raditi ultrazvuk s navršenih 12 tjedana, iako se može napraviti u bilo kojem od navedenih tjedana.

  • Ultrazvuk s 11 tjedana trudnoće: može se dogoditi da je fetus još premalen za sve referentne parametre koji bi se trebali analizirati u mini anomaly scanu jer svaki dan trudnoće više u tom periodu razvoja ima veliku ulogu u razvoju organa i jasnom prikazu cjelokupne anatomije.
  • Ultrazvuk s 12 tjedana: idealno za pregled jer je fetus dovoljno velik da se vidi sve što je potrebno, a ima se dosta vremena za konzultacije i daljnje postupke ako ima potrebe. U slučaju da se savjetuje genetska analiza ploda, stigne se organizirati biopsija korionskih resica koja se može raditi do navršenih 14 tjedana trudnoće.
  • Ultrazvuk s 13 tjedana / ultrazvuk s 14 tjedana: fetus se ljepše i jasnije vidi nego s 12 tjedana jer je veći, no u slučaju da je potrebna biopsija korionskih resica, ponekad se ne stigne organizirati pretraga nego se mora čekati do 15. tjedna za izvođenje rane amniocenteze, što onda roditeljima produljuje neizvjesnost i strah za zdravlje fetusa.

Kako se izvodi mini anomaly scan?

Ultrazvuk u toj dobi se može raditi preko trbuha i transvaginalno, ovisno o položaju i veličini ploda. Liječnik će odlučiti koji pristup je adekvatan u tom trenu za pregled. Najbolje da se trudnica odjene dvodijelno da može osloboditi trbuh. Treba isprazniti mokraćni mjehur prije pregleda, pripremiti datum zadnje menstruacije i donijeti svu dokumentaciju vezanu uz trudnoću.

Koliko traje mini anomaly scan?

Sam ultrazvučni pregled traje 15-25 minuta. Postupak nije bolan, može se osjetiti samo lagana nelagoda prilikom umetanja vaginalne sonde u rodnicu ili pritiska abdominalne sonde na trbuh.

Mini anomaly scan je bezbolan.

Poželjno je da na pregled dođe i partner jer je u toj dobi fetus malen i cijeli stane u ekran pa je doživljaj trudnoće za oba roditelja vrlo upečatljiv.

Isto tako je poželjno da roditelji odmah, tijekom samog pregleda, postavljaju liječniku pitanja ako postoje neke nedoumice oko samog ultrazvučnog prikaza fetusa. Nakon pregleda će liječnik dati upute o daljnjim postupcima i izdati pisani nalaz. U slučaju da postoji sumnja na neke anomalije, liječnik može i naknadno izdati nalaz kada detaljnije analizira ultrazvučne snimke snimljene tijekom pregleda.

U slučaju urednog nalaza, idući ultrazvučni pregled koji se preporučuje je anomaly scan s 20 tjedana trudnoće.

Što mini anomaly scan otkriva?

Mini anomaly scan teži ka tome da odgovori na pitanje: je li plod zdrav ili postoji sumnja da nije te preporučuje daljnje postupke. U slučaju da postoji anomalija ploda nespojiva sa životom, trudnoća se može prekinuti.

Jedna od osnovnih postupaka karakterističnih za mini anomaly scan je mjerenje nuhalnog nabora (nuhalne translucencije): nuhalni nabor je ultrazvučni prikaz nakupine tekućine ispod kože vrata fetusa u prvom tromjesečju čija se debljina mjeri u mini anomaly scanu.

Tijekom drugog tromjesečja nestaje, no u posebnim slučajevima može biti dio nuhalnog edema s ili bez generaliziranog nakupljanja tekućine u tijelu fetusa. Povećana debljina nuhalnog nabora fetusa je povezana sa sindromom Down i drugim kromosomskim abnormalnostima, fetalnim defektima i genetskim sindromima. Međutim, u većini slučajeva se nuhalni nabor povuče i bebe se rađaju zdrave. U slučaju povećane debljine nuhalnog nabora, roditeljima se savjetuje daljnja obrada: češći ultrazvučni pregledi, biopsija korionskih resica ili rana amniocenteza.

Povećana debljina nuhalnog nabora fetusa povezana je sa sindromom Down.

Osim mjerenja nuhalnog nabora, tijekom mini anomaly scana se proučava cjelokupna anatomija fetusa: lubanja i razvijenost mozga; oči; prisutnost nosne kosti; izgled profila lica; kontinuitet kralješnice i kože koja prekriva kralješnicu; smještaj, izgled i frekvencija srca; prsište i dijafragma; želudac; mokraćni mjehur; bubrezi; ulazak pupkovine u trbuh; prikaz tri krvne žile pupkovine; vizualizacija dugih kostiju ruku i nogu; šakice i stopala; pokretljivost zglobova cijelog tijela ploda.

Procjenjuje se položaj posteljice, posebice u trudnoćama nakon carskog reza da se vidi odnos između sijela posteljice i ožiljka carskog reza na maternici.

Mjere se protoci krvi kroz arterije maternice u svrhu probira rizika za preeklampsiju. Loši protoci u ovo doba mogu upućivati na mogući zastoj u rastu ploda u kasnijoj trudnoći, razvoj visokog tlaka i preeklampsije.

Vidi li mini anomaly scan sve?

Ultrazvuk u ovoj dobi ima svoja ograničenja. Mnoge velike malformacije mogu se razviti kasnije u trudnoći ili još sada nisu vidljive, a neke se neće otkriti čak ni uz odgovarajuću opremu i uz najveće iskustvo ultrasoničara. No, bez obzira na ograničenja, ima veliku ulogu u osiguravanju zdravlja i dobrobiti buduće bebe i roditelja.

S obzirom na napredak u ultrazvučnoj tehnologiji, dostupnost NIPT testova i visoku razinu medicinskog znanja kod ekspertnih ultrasoničara, snažno se preporučuje budućim roditeljima da iskoriste dostupne dijagnostičke opcije. Informacija o zdravlju nerođene bebe od iznimne je važnosti. Rano prepoznavanje eventualnih problema, dok trudnoća još traje, omogućuje promptnu medicinsku intervenciju nakon rođenja. Redoviti rutinski pregledi pružaju optimalne rezultate za majku i dijete te osiguravaju kontinuiranu medicinsku podršku budućim roditeljima tijekom cijelog procesa trudnoće.

Autor: Dubravka Dedeić, specijalist ginekologije i porodništva

Cervikometrija

Ultrazvučna transvaginalna procjena izgleda i duljine vrata maternice u svrhu procjene rizika razvoja prijevremenog porođaja.

Pročitaj više

Poliklinika Med Art | © Sva prava pridržana

info@poliklinika-medart.hr

izrada: trenutak.hr

Scroll to Top