Koju hranu izbjegavati u trudnoći?

Pravilna prehrana u trudnoći je izuzetno važna jer odabir pravilne hrane može utjecati na zdravlje majke i djeteta. To ne mora izazivati strah jer je većina hrane sigurna za uzimanje tijekom trudnoće. Postoje samo određene namirnice koje mogu povećati rizik od infekcija, komplikacija ili drugih problema u trudnoći.

Prehrana u trudnoći

Osnovna načela prehrane koja pomažu u održavanju zdrave trudnoće su:

  • Uravnotežen unos hranjivih tvari: Uravnoteženi obroci koji sadrže sve osnovne makronutrijente – bjelančevine, ugljikohidrate i zdrave masti, kao i dovoljan unos vlakana.
  • Izbjegavanje praznih kalorija: Izbjegavati namirnice s visokim udjelom šećera, zasićenih masti i prerađenih sastojaka, koje ne nude nutritivne koristi, već samo „prazne kalorije“.
  • Raznovrsnost u prehrani: Konzumacija širokog spektra namirnica, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice, orašaste plodove, sjemenke i nemasne proteine, kako bi trudnice unijele što više različitih vitamina i minerala.
  • Hidracija: Dovoljan unos tekućine, osobito vode, za održanje optimalne hidracije, što je važno za zdravlje i razvoj ploda. 6-8 čaša tekućine dnevno je preporučeni unos.
  • Fokus na sigurno rukovanje hranom: Pravilno skladištenje i priprema hrane, uključujući pranje ruku, termičku obradu i čuvanje na odgovarajućoj temperaturi, smanjuju rizik od trovanja hranom.
  • Dodaci prehrani prema preporuci liječnika: Najbolje je potrebne dodatke prehrani, poput folne kiseline, željeza ili vitamina D, uzimati prema preporuci liječnika, a ne ih birati nasumično.
  • Redoviti obroci i međuobroci: Treba jesti manje, ali češće obroke kako bi se održala stabilna razinu energije i izbjegle nagle promjene šećera u krvi. Posebice su važni zdravi međuobroci. Najbolje bi bilo preporučen unos hrane rasporediti u 6 manjih obroka dnevno.

Hrana koju treba izbjegavati u trudnoći

Ne treba postojati osjećaj ograničenosti u prehrani tijekom trudnoće, već je preporučljivo informirano birati sigurne opcije i izbjegavati namirnice koje mogu predstavljati zdravstveni rizik. Pravilna prehrana tijekom trudnoće uključuje izbjegavanje određenih vrsta hrane i napitaka, pa ove preporuke služe zaštiti zdravlja i majke i djeteta.

Treba kupovati, pripremati i jesti hranu s pojačanim oprezom. Sve što djeluje sumnjivo, baciti. Ne kupovati ribu, meso i jaja koja nisu propisno čuvana na ledu ili u hladnjaku. Oprati ruke prije i poslije kontakta sa sirovim mesom, ribom ili jajima. Toplu hranu jesti dok je topla, hladnu hranu jesti dok je hladna. Održavati čistim radne površine u kuhinji, daske i spužvice za suđe.

Sigurnije je kupovati lokalnu hranu te dati prednost domaćim proizvodima. Kupovati organsko ako je moguće, meso od životinja koje su uzgojene bez dodataka hormona ili antibiotika, birati divlju ribu a ne iz uzgoja.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu biti rizični ako nisu pasterizirani. Nepasterizirani proizvodi, poput nepasteriziranog mlijeka i mekih sireva (brie, camembert, plavi sirevi), mogu sadržavati bakteriju listeriju, koja može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput prijevremenog poroda, pobačaja ili infekcija novorođenčeta.

Tvrdi i pasterizirani meki sirevi su sigurni za konzumaciju.

Treba provjeravati etikete na proizvodima i birati samo one koji su jasno označeni kao pasterizirani. Tvrdi sirevi (npr. cheddar, parmezan) i pasterizirani meki sirevi su sigurni za konzumaciju. Trudnice ne trebaju izbjegavati mliječne proizvode, već samo odabrati sigurnije opcije.

Meso i perad

Važno je konzumirati meso koje je potpuno termički obrađeno. Sirovo ili nedovoljno kuhano meso može nositi bakterije poput onih koje uzrokuju salmonelozu ili parazite poput onih koji uzrokuju toksoplazmozu, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za trudnicu i plod. Vrste mesa koje su posebno rizične su sirova ili polupečena govedina (biftek) i perad te suhomesnati proizvodi kao što su pršut, salame i kobasice, koje mogu sadržavati listeriju.

Meso treba biti potpuno termički obrađeno.

Trudnicama se preporučuje da uvijek kuhaju meso do unutarnje temperature od najmanje 75°C (naročito perad), po mogućnosti uz korištenje termometra za meso kako bi bile sigurne da je hrana potpuno termički obrađena. Jetra i proizvodi od jetre trebaju biti konzumirani vrlo ograničeno zbog visokog sadržaja vitamina A, koji u prevelikim količinama može biti štetan za razvoj djeteta.

Najbolje je kupovati nemasno meso ili odstraniti svu vidljivu masnoću i kožicu prije kuhanja jer se kemikalije, koje su životinje unijele hranom, uglavnom zadržavaju u masnoćama. Iz istog razloga ne treba često jesti iznutrice (jetru, bubrege, mozak).

Riba i morski plodovi

Određene vrste ribe sadrže visoku razinu žive, koja može štetno utjecati na razvoj mozga i živčanog sustava ploda. Ribe koje koje treba izbjegavati su sabljarka, morski pas, tuna i skuša. Sigurnije opcije su losos, bakalar, haringe, kolja, bodečnjak, morski list, pastrva, inćuni i sardine, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, važnim za razvoj djeteta.

Sirovi morski plodovi, poput školjki ili sushija s ribom, mogu biti kontaminirani bakterijama ili parazitima, što može dovesti do ozbiljnih infekcija. Treba birati termički obrađene morske plodove i ribe te se držati preporučenih količina unosa ribe kako bi maksimalno iskoristile njezine blagodati bez rizika. Sve vrste morskih plodova se mogu slobodno jesti.

Jaja

Sirova ili nedovoljno kuhana jaja mogu sadržavati bakterije, poput salmonele, koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Jaja moraju biti potpuno kuhana prije konzumacije – to znači da žumanjak i bjelanjak moraju biti čvrsti, bez tekućih dijelova. Treba izbjegavati jela koja sadrže sirova jaja, poput domaće majoneze, sirovih tijesta ili slastica poput tiramisua. Umjesto sirovih jaja mogu se koristiti pasterizirana jaja za pripremu recepata koji zahtijevaju sirova jaja, jer su pasterizirana jaja sigurna za konzumaciju.

Voće i povrće

Voće i povrće su važni za zdravlje, ali ih je potrebno temeljito oprati prije konzumacije. Neoprano voće i povrće može biti kontaminirano bakterijama, pesticidima ili parazitima, koji mogu izazvati trovanje hranom ili infekcije poput toksoplazmoze. Uvijek je potrebno oprati voće i povrće, čak i ako se planira guliti kora.

Voće i povrće je potrebno temeljito oprati prije konzumacije.

Prethodno izrezano voće i povrće koje se prodaje u trgovinama može biti rizično ako nije pravilno skladišteno, stoga ga treba izbjegavati ili konzumirati odmah nakon kupnje. Treba birati svježe, organsko voće i povrće kad god je to moguće kako bi se smanjio unos pesticida te treba guliti koru ako se ne zna točno podrijetlo i sigurnost proizvoda.

Gotova i brza hrana

Gotova, brza hrana ili prerađeni proizvodi mogu sadržavati visoke količine soli, šećera, zasićenih masti, aditiva i konzervansa, što može biti štetno za trudnicu i plod. Visok unos soli može pridonijeti zadržavanju tekućine i povišenju krvnog tlaka, dok prerađena hrana s visokim udjelom nezdravih masnoća može povećati rizik od debljanja i komplikacija u trudnoći poput gestacijskog dijabetesa. Gotovi obroci mogu sadržavati konzervanse ili nitrite, pogotovo mesni proizvodi poput hrenovki i pašteta.

Najbolje je, kad god je to moguće, pripremati vlastite obroke kod kuće, uz korištenje svježih sastojaka, ili birati zdravije opcije prilikom kupovine gotovih proizvoda – poput onih s manje soli, bez konzervansa i s nižim udjelom masti. Treba čitati etikete na proizvodima da bi se izbjegao skriveni šećer i nezdravi sastojci.

Klice i sirovo lisnato povrće

Sirove klice, poput onih od lucerne ili graha, mogu biti rizične jer se u njihovom vlažnom okruženju lako razmnožavaju bakterije poput E. coli i salmonele. Ove bakterije mogu uzrokovati trovanje hranom, što u trudnoći može biti opasno zbog oslabljenog imuniteta trudnice. Treba izbjegavati sirove klice i uvijek ih termički obraditi prije konzumacije.

Što se tiče sirovog lisnatog povrća poput špinata, rikole ili zelene salate, treba ga pažljivo oprati kako bi se uklonile nečistoće i bakterije. Najbolje je odabrati svježe povrće, po mogućnosti iz organskog uzgoja, i izbjegavati prethodno zapakirane mješavine salata koje mogu sadržavati bakterije ako nisu pravilno pohranjene. Ako se kupuje unaprijed pripremljeno povrće, treba provjeriti datume isteka i osigurati pravilno hlađenje proizvoda prije konzumacije.

Kofein

Važno je ograničiti unos kofeina tijekom trudnoće. Kofein je snažno stimulativno sredstvo koje prolazi kroz posteljicu, no nije poznato u kojoj mjeri utječe na fetus. Prevelike količine kofeina mogu povećati rizik od spontanih pobačaja ili prijevremenih poroda. Kofein može utjecati na promjene raspoloženja tijekom trudnoće na način da se njihov dotadašnja nepredvidljivost poveća i intenzivira.

Kofein je potrebno ograničiti na najviše jednu šalicu kave na dan.

Dnevni unos kofeina treba ograničiti na najviše 200 mg, što je otprilike jedna šalica kave dnevno. Osim u kavi, kofein može biti prisutan i u čaju, čokoladi, energetskim napicima i nekim bezalkoholnim pićima, pa ih treba pažljivo konzumirati. Najbolje je odabrati napitke bez kofeina, poput biljnog čaja, vode s limunom ili prirodnih voćnih sokova.

Kako obuzdati jaku potrebu za kofeinom?

Ako kofein služi za jutarnje razbuđivanje, neka jutarnja šalica kave ostane. Popodnevnu šalicu je najbolje napuniti kavom bez kofeina. Kofein stvara ovisnost pa odvikavanje može donijeti glavobolju, umor, razdražljivost. Najbolje je pomalo smanjivati unos kofeina – u šalicu staviti pola kave s kofeinom, a pola bez kofeina pa pomalo smanjivati udio kave s kofeinom kroz dane. U odvikavanju od kofeina pomaže sljedeće:

  • Priuštiti si puno sna. Naspavani ljudi se ujutro probude svježi i nije im potreban jaki stimulans da bi započeli dan.
  • Vježbanje tijekom trudnoće. Vježbanje podiže nivo energije i lučenje endorfina koji podiže dobro raspoloženje.
  • Održavanje nivoa šećera u krvi. Jesti više puta dnevno i manjim količinama.

Koliko kofeina se unese kroz razne namirnice?

Napitak/namirnicaKoličina kofeina
Šalica filter kave (240 ml)135 mg
Šalica kave bez kofeina 5 mg
Šalica cappuccina90 mg
Šalica zelenog ili crnog čaja40-60 mg
Čaša Coca-Cole (300 ml)30 mg
Čokolada (30 g)10-20 mg

Alkohol

Ne postoji sigurna razina konzumacije alkohola tijekom trudnoće. Trudnica nikad ne pije sama, beba popije s njom svaku čašu vina ili pive tijekom trudnoće jer alkohol ulazi u krvotok fetusa u skoro istoj koncentraciji kakva je prisutna u krvi majke. Veći unos alkohola može uzrokovati ozbiljne probleme u razvoju ploda, uključujući fetalni alkoholni sindrom, koji može imati trajne posljedice po mentalni i fizički razvoj djeteta.

Najbolje bi bilo izbjegavati alkohol tijekom cijele trudnoće.

Čak i manji privremeni unos alkohola tijekom trudnoće se dovodi u vezu s prijevremenim porođajem, rađanjem bebe premale težine, problemima u razvoju, ponašanju i niskim nivoom inteligencije djeteta kroz život. Bilo bi najbolje da trudnice izbjegavaju alkohol tijekom cijele trudnoće te konzumiraju zamjenske napitke, kao što su bezalkoholni kokteli ili prirodni sokovi, kako bi mogle uživati u svečanim prilikama bez rizika za zdravlje djeteta.

Biljni čajevi

Savjetuje se oprez prilikom konzumiranja čajeva tijekom trudnoće i u dojenju. Pojedini biljni čajevi su bezopasni za trudnoću, a drugi vjerojatno nisu. Najčešće je pitanje količine – ako se piju u malim količinama, ne bi trebali biti opasni po trudnoću. Crni i zeleni čaj imaju puno kofeina pa ih je bolje izbjegavati ili piti u malim količinama. Uvin čaj, čaj od kamilice, maline, koprive i peršina u velikim količinama mogu izazvati trudove. Kamilica u malim količinama je bezopasna i djeluje smirujuće na probavu. Sigurni su voćni čajevi s komadićima jabuke, ananasa, limete, naranče, đumbira.

Pregled namirnica koje treba izbjegavati u trudnoći

Namirnice koje treba izbjegavatiRizici Sigurne alternative
Mliječni proizvodi Nepasterizirani sirevi (brie, camembert, plavi sir), nepasterizirano mlijekoListerija, koja može uzrokovati pobačaj, prijevremeni porod ili infekcije novorođenčetaPasterizirano mlijeko, tvrdi sirevi (cheddar, parmezan), pasterizirani meki sirevi
Meso i peradSirovo ili nedovoljno kuhano meso, jetra, suhomesnati proizvodiSalmonela, toksoplazmoza, visok unos vitamina ADobro termički obrađeno meso, umjeren unos jetre
Riba i morski plodoviRiba s visokim udjelom žive (sabljarka, morski pas, tuna, skuša), sirovi morski plodoviŽiva koja može štetiti razvoju živčanog sustava ploda, bakterije, parazitiLosos, bakalar, haringe, kolja, bodečnjak, morski list, pastrva, inćuni, sardine, termički obrađeni morski plodovi
JajaSirova ili nedovoljno kuhana jajaSalmonela koja može izazvati trovanje hranomPotpuno kuhana jaja, pasterizirana jaja za recepte sa sirovim jajima
Voće i povrćeNeoprano ili prethodno izrezano voće i povrće koje nije pravilno skladištenoBakterije, pesticidi, toksoplazmozaSvježe, dobro oprano voće i povrće; organsko voće i povrće
Gotova i brza hranaVisoko prerađena hrana, gotovi obroci s visokim udjelom soli, šećera i zasićenih mastiPovišen krvni tlak, zadržavanje tekućine, gestacijski dijabetesSvježe pripremljeni obroci kod kuće, gotovi proizvodi s niskim udjelom soli i masti
Klice i sirovo lisnato povrćeSirove klice (lucerna, grah) i sirovo, zapakirano lisnato povrćeE. coli, salmonela, trovanje hranomTermički obrađene klice, dobro oprano lisnato povrće
KofeinVelike količine kave, energetskih napitaka, čokoladePovećan rizik od spontanih pobačaja, prijevremenih porodaOgraničen unos (do 200 mg dnevno), biljni čajevi, voda s limunom
AlkoholBilo koji alkoholni napitakFetalni alkoholni sindrom, mentalni i fizički razvojni problemi plodaBezalkoholni kokteli, prirodni voćni sokovi
Biljni čajeviUvin čaj, čaj od kamilice, maline, koprive i peršina, crni i zeleni čaj u velikim količinamaPovećan rizik od prijevremenih porodaOgraničen unos, čaj od kamilice u malim količinama, voćni čajevi s komadićima jabuke, ananasa, limete, naranče, đumbira

Trudnice bi trebale biti svjesne rizika povezanih s određenim namirnicama te se uvijek posavjetovati sa svojim liječnikom ili nutricionistom ako imaju bilo kakve nedoumice o prehrani. Pravilna prehrana tijekom trudnoće može značajno pridonijeti zdravlju majke i djeteta pa, uz malo pažnje, trudnice mogu uživati u zdravim, sigurnim i ukusnim obrocima tijekom ovog posebnog razdoblja u životu.

Fotografija: Pexels

Autor: Dubravka Dedeić, specijalist ginekologije i porodništva

Vodič za trudnice

Poliklinika Med Art | © Sva prava pridržana

info@poliklinika-medart.hr

izrada: trenutak.hr

Scroll to Top